Laat je niet gek maken!

Training voor verpleegkundigen die niet meer gebukt willen gaan onder de hoge werkdruk

Je ervaart je werk als heel druk en je bent niet de enige. Maar liefst 90% van de verpleegkundigen ervaart de werkdruk als (te) hoog. Naast je werk ben je vaak ook druk met de zorg voor je gezin en misschien ben je ook wel mantelzorger. Meestal redt je het allemaal wel, gewoon een tandje erbij en doorzetten. Je kunt al die mensen toch niet in de steek laten, je voelt je verantwoordelijk om goed voor iedereen te zorgen. Dat hoort er nu eenmaal bij. Soms voelt het alsof de rek eruit is en dat je aan het overleven bent. Maar daar had je niet voor gekozen toen je de zorg in ging. Het alsmaar doorjakkeren heeft op den duur een prijs.

Stress is de nummer 1 oorzaak van ziekte en verzuim

Af en toe een beetje stress is niet erg. Te lang en teveel stress is ongezond. Herken je het volgende?

 

 • Je slaat vaak je pauze over omdat het zo druk is, je zou wel pauze willen houden, maar je weet niet hoe je dat moet regelen. Het is makkelijker om maar gewoon door te werken
 • Als je vrij bent, bel je nog wel eens naar de afdeling om iets te checken of door te geven
 • Je gaat nog wel met zin naar je werk, maar vrijwel nooit meer met voldoening naar huis
 • Je piekert over je werk 
 • In je hoofd ben je continue bezig met alles wat je nog moet doen
 • In het team spreekt men op cynische toon over de werkdruk, de patiënten en het management
 • Je baalt ervan dat er niks gebeurt aan die hoge werkdruk en constante onderbezetting, je voelt je soms een speelbal van de situatie
 • Soms lijkt het wel dat je, alleen door van je af te bijten, het hoofd boven water kunt houden

 

Je eigen gedachten en overtuigingen spelen een grote rol bij stress. Je wilt bovenal goede zorg geven, daar voel je je verantwoordelijk voor. Dat maakt je tot een goede verpleegkundige maar de valkuil is dat je soms vergeet om ook goed voor jezelf te zorgen.  
Ook de sfeer in je team staat onder invloed van de constante werkdruk. Cynische opmerkingen, klagen en mopperen zijn signalen van 'te lang- teveel' en het haalt alle plezier uit je werk.

Het goede nieuws is dat je zelf veel kunt doen om langdurige stress en verzuim te voorkomen

Door te leren om anders te reageren op dingen die normaal gesproken voor stress zorgen. Zo help je jezelf om rust in je hoofd te houden als het weer eens een gekkenhuis is. 

In de (team)training 'Laat je niet gek maken' leer je om met volledige aandacht slim te werken. Praktische tools helpen je om effectiever te zijn tijdens je werk, waardoor het werk je minder energie kost. Bovendien leer je om die gedachten en overtuigingen die je stress geven te herkennen en te begrijpen, zodat je er beter mee om kunt gaan.  

Wat levert de training je op?

 • Meer focus, waardoor je effectiever en sneller werkt
 • Meer regie op je werk waardoor je minder het gevoel hebt dat je achter de feiten aan rent
 • Je krijgt grip op je gedachten die je doorgaans stress bezorgen, hierdoor blijf je helder denken en hou je overzicht
 • Je gaat omspannen om met stoorzenders die je uit je werk halen (denk aan: telefoontjes, mails, vragen van familie/collega's etc
 • Het werk wordt weer leuk en levert weer voldoening op

Wat ga je leren? 

De training is lekker praktisch. Je ontdekt dat multitasken niet bijdraagt tot snel en effectief werken. Je ervaart hoe je de regie neemt door slim te reageren op stoorzenders die je van je werk houden. Je leert hoe je met kleine onderbrekingen je energie op peil houdt tijdens je werk. Bovendien leer je hoe je met je eigen gedachten jezelf helpt om minder last te hebben van al die dingen die moeten. 

 

Reacties van deelnemers op de training:
- 'Ik ben meer aandacht en tijd gaan nemen om dingen te doen, dat is heel prettig'
- 'Het was voor mij een hele hectische periode waarin ik de training volgde, de training was een heerlijke 'pas op de plaats' waarin ik tot rust kwam'
- 'Ik vond het zeer positief en leerzaam. Ik heb het gevoel dat ik rustiger ben en niet meer loop te jagen'
- Eén ding tegelijk doen! Wat een inzicht was dat voor me. En het heeft me erg geholpen om niet meer zo te stressen'

Met je hele team van 'stresskip naar zenzuster' (of broeder) 

Met je hele team de training volgen heeft een aantal flinke voordelen:

 • Je helpt elkaar tijdens de training
 • Je houdt elkaar tussendoor scherp
 • Je leert met zijn allen iets nieuws, dat maakt het gemakkelijker om het daadwerkelijk toe te passen in de praktijk
 • Je leert elkaar (nog) beter kennen, de training is teambuildend en vergroot de onderlinge verstandhouding 

Ben je teamleider?

Neem gerust contact op om de situatie van jouw team te bespreken. Samen kijken we of de training je team kan helpen of dat er misschien iets anders nodig is. Ik vind het altijd leuk om even mee te denken en vaak helpt het jou om helder te krijgen wat er nodig is voor jou en je teamleden. Bel: 06-22832573 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 • Werkt  de training eigenlijk preventief tegen burn-out?

Antwoord: wetenschappelijk bewijs is daar niet voor. Ik ben ervan overtuigd dat de training je veel inzicht geeft in je eigen gedrag waardoor je mogelijk teveel over je eigen grenzen gaat. Het kan je helpen om een dreigende burn-out bij jezelf te herkennen en sneller aan de bel te trekken.

 • Ben je HR adviseur of opleidingsadviseur?

Een mooie manier om kennis te maken met de training is door een lunch and learn sessie te organiseren voor de managers en leidinggevenden van jouw organisatie. Neem contact met me op om de mogelijkheden hiervoor te bespreken
06-22832573 of stuur een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.