Teamontwikkeling

Een team zonder gedoe werkt lekker, is leuk en presteert goed

Een prettig team, waar je kunt zeggen wat je vindt. Waar je elkaar steunt, inspireert en elkaar helpt om nog beter te worden in je vak. Het lijkt vanzelfsprekend. Elke zorgprofessional vindt dit belangrijk. Maar heel vaak is het niet de praktijk.
Gedoe in je team komt best vaak voor, en meestal gaat het om ogenschijnlijk kleine dingen. Bijvoorbeeld de jaarlijks terugkerende discussie over de roosters in vakantietijd. Of de regels van de afdeling die niet door iedereen serieus genomen worden. Of er wordt geklaagd over collega's die er de kantjes aflopen, maar niemand spreekt hen er op aan. En vaak zijn het dezelfde mensen die invallen als er iemand ziek is. Al die dingen hebben een enorme invloed op de sfeer binnen het team en op de kwaliteit van het werk.

 

Herken je jouw team in het volgende?

  • Er wordt meer over elkaar gepraat, dan met elkaar
  • Er wordt veel gemopperd en geklaagd
  • Veranderingen stuiten op weerstand
  • De ongeschreven regels zijn belangrijker dan gemaakte afspraken
  • Bij problemen wordt er een oplossing van de leidinggevende verwacht

Een gezonde teamcultuur toont zich in de zorg voor de patiënten.

Hoe wil je dat jij en je collega's ervaren worden door jullie patiënten? Wat vinden jullie belangrijk? En waaraan kunnen patiënten en hun familieleden dat merken? Deze en meer vragen zijn van essentieel belang voor een prettig, veilig en professioneel werkklimaat waarin je als zorgprofessional kunt werken en leren. 

We hebben, met Margreet, twee sessies met het team gehad. Een sessie over hoe wij als team ten opzichte van elkaar staan, over de sfeer en de teamcultuur. En een sessie over feedback, zaken waar je invloed op hebt, waar je geen invloed op hebt. Uit het team hoorde ik heel positieve reacties. Het was voor hen echt een eyeopener, een stukje bewustwording.....

Een deelnemerMaatwerk

Teamontwikkeling is maatwerk, jouw team staat centraal. En begint in het hier en nu, met reflectie: wat speelt er? Doen we de goede dingen. Waar willen we naar toe? 
Een team dat zich bewust is van wat wel en niet werkt binnen het team, en hier gezamenlijk aan wil werken, boekt resultaten.
Na reflectie komt beweging. Beweging om de professionele groei van je teamleden zelf en van het team goed te laten verlopen. Een sterk team bestaat uit professionals die met elkaar willen en kunnen samenwerken. Zodat er met elkaar gepraat wordt, er respect is voor elkaar en je geinspireerd wordt door elkaar. Ik geloof in teamtrainingen die gericht zijn op het versterken en steunen van je teamleden. Zodat je er weer zin in hebt, je met vertrouwen en energie de uitdaging van die goede zorg aangaat.

In beweging komen is ook leuk

Teamtrainingen moeten leuk zijn, dynamiek helpt om te verbinden. Je team komt letterlijk en figuurlijk in beweging. En er is veel ruimte om te lachen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je team niet in beweging komt als alle aandacht alleen uitgaat naar de dingen die niet goed gaan. Dat wil niet zeggen dat ik de confrontatie uit de weg ga. Met liefde, humor en respect komt het gedoe in je team wel degelijk op tafel.

Bij teamontwikkeling werken we aan de volgende thema’s:

  • Wat vinden wij als team belangrijk en welk gedrag hoort daarbij?
  • Hoe houden we elkaar scherp en bij de les?
  • Hoe houden we de teamsfeer goed en veilig om in te werken?

 

....Nu, een aantal maanden na de laatste sessie, zie ik binnen het team een behoorlijke verandering. Er is veel minder geroddel. Het team is veel meer ontspannen, het verleden wordt niet meer besproken, men is meer bezig met de ontwikkeling van de poli (er is minder weerstand) en bijna alle collega’s en artsen geven aan dat deze begeleiding zijn vruchten heeft afgeworpen. De sfeer is nog beter dan dat hij al was

Annemieke Weulink, senior vplk poli GHZProces

Teamontwikkeling vraagt een investering in tijd en geld. En in het begin is het verstandig om dit onder begeleiding van een trainer/coach te doen. Zet de ontwikkeling van je team op de agenda. Je kunt binnen relatief korte tijd al succes boeken en een teamcultuur ontwikkelen waarin met elkaar gepraat wordt, waarin je heldere afspraken hebt waar iedereen zich aan houdt en waarin je met plezier samenwerkt om die geweldige zorg te geven. Dat levert een team op waarin iedereen stevig in de schoenen staat en waar ontspannen en met plezier gewerkt wordt.

Heeft jouw team vooral last van de hoge werkdruk en de stress die dat met zich meebrengt? Dan is Tijdsurfen voor Teams een goede training voor jullie. 

Werkwijze

Ik help je om gedoe in je team bespreekbaar te maken en samen te werken aan een oplossing. Ben je benieuwd wat ik voor jouw team kan doen? Vraag een teamdiagnose aan. In een telefoongesprek van ongeveer 30 minuten bespreken we de situatie van jouw team op dit moment. Wat speelt er, en waar wil je aan werken.
Daarna ontvang je snel een helder voorstel met prijsopgave.

Contact

Bel of mail me om een afspraak te maken voor een telefonische teamdiagnose. 06-22832573
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.