Tijdsurfen voor teams

Met je hele team van stress naar hapiness

Gewoon lekker werken en leven, zonder stress.

In de zorg is het altijd druk, dat is een gegeven. Naast je werk heb je ook allerlei andere activiteiten zoals de zorg voor je gezin en misschien ben je net als veel andere zorgprofessionals, ook mantelzorger. Alsmaar doorjakkeren omdat je denkt dat het er nu eenmaal bij hoort heeft op den duur grote gevolgen voor jezelf, je gezondheid en voor je team.

Stress is de nummer 1 oorzaak van ziekte en verzuim

Af en toe een beetje stress is niet erg. Te lang en teveel stress is ongezond.
Stress ontstaat door meer factoren dan alleen een drukke baan en dito leven. Je eigen gedachten spelen een grote rol. Bijvoorbeeld de gedachte dat je je collega’s in de steek laat, als je een keer nee zegt. Of het gevoel dat je altijd moet klaar staan voor de ander.
De mores in je team spelen ook een rol. Ga jij aan de koffie omdat je daar aan toe bent of volg je de ongeschreven regel dat je pas pauze neemt als alles klaar is?  Kun je je werk goed loslaten als je vrij bent of heb je de neiging om vanuit huis nog even te bellen om te checken of je het goed hebt achtergelaten na je late dienst? Te lang en teveel druk kunnen leiden tot burn-outklachten. Langdurig verzuim is heel ingrijpend en kostbaar, voor jezelf en ook voor je organisatie.  

Hoe zou het zijn om met je collega's samen de stress in het team aan te pakken?

Door anders te reageren op dingen die normaal gesproken voor stress zorgen help je jezelf en je team om het hoofd koel te houden als het weer eens een gekkenhuis is. Zodat je aandacht kan blijven uitgaan naar de dingen die belangrijk zijn.
Een krachtige manier om dit te leren is tijdsurfen.
Tijdsurfen kun je zien als een sterke combinatie van timemanagement en mindfullness. Door te tijdsurfen werk je slimmer zodat het je minder energie kost. En je weet hoe je om kunt gaan met je eigen gedachten die je een gevoel van stress geven in bepaalde situaties. Zodat je ontspannen blijft in plaats van in de stress te schieten als de hektiek ineens toeslaat.  

Wat levert het op?
* je werkt met meer focus, en daardoor ben je effectiever
* je zult minder het gevoel hebben dat je achter de feiten aan rent
* je krijgt grip op je eigen gedachten die je stress bezorgen 
* je gaat ontspannen om met stoorzenders die je bijvoorbeeld uit je werk halen (telefoontjes, mail, vragen van familie/collega's etc)
* minder piekeren, minder slapeloze nachten

Meer zelf bepalen: minder gedoe, minder stress

Tijdsurfen is praktisch. Je ontdekt dat multitasken geen oplossing is voor snel en effectief werken. Je ervaart de kracht van het aandacht geven aan stoorzenders die je van je werk houden, en je voelt hoe effectief kleine onderbrekingen zijn, waardoor je werk niet alleen energie kost, maar ook energie oplevert.
Daarnaast leer je hoe je om kunt gaan met je eigen gedachten die maken dat je stress ervaart wanneer de druk te hoog wordt. Bijvoorbeeld waarom je het lastig vindt om nee te zeggen, en hoe je dit anders kunt doen. Hoe je ervoor kunt zorgen dat je minder snel piekert over dingen waar je je zorgen over maakt.
Dit kan in het begin wat moeite kosten. Je moet wennen aan een andere manier van denken. Je gaat je gedrag aanpassen. Daar staat tegenover dat het tijdsurfen je direct meer gevoel van rust geeft. En omdat je met het hele team de training volgt ga je elkaar ook helpen om het tijdsurfen toe te passen op de werkvloer. Je houdt elkaar scherp, je stimuleert elkaar en je viert de successen met elkaar. De termen die in het tijdsurfen gebruikt worden, zijn al snel gemeengoed op de afdeling.

Reacties van deelnemers op de training tijdsurfen:
- 'Blij dat ik de training heb gevolgd'
- 'Ik ben meer aandacht en tijd gaan nemen om dingen te doen, dat is heel prettig'
- 'Het was voor mij een hele hectische periode waarin ik de training volgde, de training was een heerlijke pas op de plaats waarin ik tot rust kwam'
- 'Ik vond het zeer positief en leerzaam. Ik heb het gevoel dat ik rustiger ben en niet meer loop te jagen'
- Eén ding tegelijk doen! Wat een inzicht was dat voor me. En het heeft me erg geholpen om niet meer zo te stressen'

 

Een team van het AMC in Amsterdan die een training Tijdsurfen heeft gevolgd heeft n.a.v. de training het werk beter georganiseerd. Er zijn bijvoorbeeld afspraken gemaakt over het opnemen van de telefoon, welke taken direct uitgevoerd moeten worden en welke taken kunnen wachten. Dit heeft meer rust gegeven. In het team is meer bewustzijn gekomen over ad hoc problemen die niet perse om een ad hoc oplossing vragen, deze kunnen wachten op een moment dat het beter past in de organisatie van het team. Het tijdsurfen heeft binnen het team dus ook voor een betere samenwerking gezorgd.

Met zijn allen van 'stresskip naar zenzuster' (of broeder) 

Met het hele team de training Tijdsurfen volgen heeft een aantal flinke voordelen:

  • Je helpt elkaar tijdens de training
  • Je houdt elkaar tussendoor scherp
  • Je leert met zijn allen iets nieuws, dat maakt het gemakkelijker om het daadwerkelijk toe te passen in de praktijk
  • Je leert elkaar (nog) beter kennen, het is teambuildend en vergroot de onderlinge verstandhouding 

Praktisch:

De teamtraining Tijdsurfen bestaat uit twee bijeenkomsten van 4 uur. Naast de bijeenkomsten krijgen alle teamleden regelmatig een mail met daarin extra tips en suggesties om het tijdsurfen toe te passen in het werk (en thuis)

Vragen? 
Is het soms een gekkenhuis bij jullie en gun je je team die ontspannen sfeer om in te werken? Neem contact op dan bespreken we samen de situatie en wensen voor jouw team. 

Bel: 06-22832573 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

* Werkt Tijdsurfen eigenlijk preventief tegen burn-out?

Antwoord: wetenschappelijk bewijs is daar niet voor. Ik ben ervan overtuigd dat de training je veel inzicht geeft in je eigen gedrag waardoor je mogelijk teveel over je eigen grenzen gaat. Het kan je helpen om een dreigende burn-out bij jezelf te herkennen en sneller aan de bel te trekken.

Ben je HR adviseur of opleidingsadviseur en wil je de training aanbieden in jouw organisatie?

Neem contact met me op. Het is natuurlijk ook mogelijk om de training als open inschrijving in jouw ziekenhuis aan te bieden.