Je ziet het als je het door hebt. Waarom je denkt dat er niets aan de werkdruk te doen is

Ik heb jarenlang geloofd dat de werkdruk in de zorg een onoplosbaar probleem is. Nou, misschien dat alleen een enorme zak geld en een enorme hoeveelheid extra personeel voor verlichting kan zorgen. Maar ja, dat is er niet. Er is geen geld en er zijn te weinig geschoolde zorgprofessionals voor handen.

En hou me ten goede, de werkdruk is hoog. Het is een gegeven. Alleen, heb je niet zoveel invloed op de hoeveelheid werk die er dagelijks op je af komt. Maar je hebt wel invloed op de manier waarop je met die werkdruk om gaat.

De een gaat fluitend over de afdeling en de ander ligt wakker van zijn werk. En daar ben ik eens ingedoken, in dat verschil van hoe mensen reageren op wat ze allemaal meemaken.

De kracht van je overtuigingen en gedachten
Je gedachten en overtuigingen over wat je allemaal MOET zijn enorm krachtig en hebben veel invloed op je gedrag. En ze ontstaan vaak al in je vroege jeugd. Dat wat je als kind regelmatig te horen krijgt slaat zich op als een soort gedragscode. Je moet aardig zijn. Je moet altijd goed je best doen.
En uit die gedachten ontstaat gedrag: ‘Ik moet aardig zijn’ toont zich in geen nee kunnen zeggen. Altijd goed je best doen toont zich in perfectionistisch gedrag.
En wanneer die overtuigingen steeds krachtiger worden, dan zorgen ze voor stress. Moeite om nee te zeggen geeft je een schuldgevoel en je bent bang dat je de ander in de steek laat.
Perfectionistisch gedrag geeft je het idee dat het nooit helemaal klaar is, en zorgt voor angst om een foutje te maken. Hoe krachtiger, hoe meer je het idee hebt dat je nu eenmaal zo in elkaar steekt en dat er niets aan te doen is.

Gelukkig heb jij wel invloed op je eigen gedrag
Je reactie op alles wat er op een dag op je afkomt en wat er van je gevraagd wordt, zorgt dat je veel of weinig stress ervaart. Daarom is het heel handig om van jezelf te weten hoe je over het algemeen reageert als het druk wordt op de afdeling. Vervolgens kun je ontdekken welke gedachten en overtuigingen jouw gedrag sturen. Schiet je (bijvoorbeeld) in de stress omdat je bang bent dat je het werk niet af krijgt, of schiet je in de stress omdat je het gevoel hebt dat je de controle kwijt raakt?

En als je weet hoe je reageert en waarom je zo reageert, dan ontstaat de ruimte om te kiezen voor een andere reactie. Een reactie die jou geen slapeloze nachten bezorgt, maar een reactie die ervoor zorgt dat je met aandacht en vanuit ontspanning kunt werken.

Je ziet het als je het door hebt
En dan zie je dat je jezelf een beetje voor de gek loopt te houden. Bijvoorbeeld omdat je je zo verantwoordelijk voelt voor de zorg voor je patiënten dat je onbewust bent gaan geloven dat er niets aan die hoge werkdruk te doen is.
Anders omgaan met de hoge werkdruk dan je tot nog toe hebt gedaan, begint met te herkennen hoe je reageert en te begrijpen waarom je zo reageert. Als je vervolgens besluit dat je het voortaan anders wilt aanpakken, dan neem je de regie over je eigen gedrag en kun je er zelf voor zorgen dat ook jij voortaan fluitend over de afdeling gaat. Ook als het een gekkenhuis is.

Waar kun je mee beginnen?
Ben je benieuwd naar jouw reactie op werkdrukte? Wil je begrijpen waarom je collega’s op een andere manier reageren dan jij en waarom dat soms botst in het team?

Gratis mini-training
Je kunt vandaag al beginnen. Meld je aan voor de gratis mini-training: ‘Laat je niet gek maken, zet de eerste stap naar meer grip op je werkdruk’.