Hoe kan ik je helpen?

Je bent verpleegkundige en/ of teamleider in een algemeen ziekenhuis.

Je hebt met hart en ziel voor de zorg gekozen. Het is druk werk, uitdagend, soms spannend en vaak fysiek zwaar. Je wilt graag andere mensen helpen. Je vind het belangrijk om prettig samen te werken met je collega's, je wilt flexibel zijn. 

Je bent ook mens. 

Het is gewoon moeilijk om je grenzen aan te geven, zeker als je moe bent, of wanneer iemand iets doet waar jij last van hebt. En je wilt er wel wat van zeggen, maar je wilt geen gedoe. Prettig met iemand samenwerken vind je belangrijk, dus zeg je maar niks. Of je bedenkt achteraf wat je had willen zeggen, maar dan is het voor je gevoel te laat. Dus laat je het zitten, en je zegt tegen jezelf dat het niet zo erg was, dat je het maar gewoon naast je neer moet leggen. Ondertussen rek je, beetje bij beetje, je grenzen op, net zo lang tot de rek er uit is. En dat zie je ook bij je collega's. Iedereen gaat daar op zijn eigen manier mee om. De een wordt ziek, de ander zet een grote mond op om zichzelf te beschermen. 

Natuurlijk heb je al eens een training gevolgd over samenwerking, feedback, assertiviteit.

De theorie snap je ook wel, maar hoe kun je het ook echt inzetten, in de praktijk? Hoe spreek je iemand aan, zonder daarmee gedoe te krijgen? Hoe zorg je ervoor dat er in je team met elkaar gepraat wordt in plaats van over elkaar? Hoe zorg je voor én een goede sfeer én geweldige zorg, terwijl je met plezier en ontspanning werkt? Misschien denk je dat dit onmogelijk is omdat het altijd druk is. Je bent de enige niet. 

Het is mogelijk om een gezonde werksfeer, samenwerking en persoonlijke groei als verpleegkundige te ontwikkelen

Als je effectief wilt bouwen aan een gezond team met een gezonde teamcultuur waarin iedereen vanuit zijn/haar eigen kwaliteiten zonder stress kan werken, is het volgende nodig:

  • Neem de tijd om, af en toe, met elkaar stil te staan en te reflecteren. 'Wat gaat goed, en wat willen we verbeteren?'
  • Leer hoe je de regie neemt over je eigen gedrag en communicatie, zodat je goed voor jezelf zorgt, en een betere professional wordt.
  • Ontwikkel met je team een gezonde, professionele teamcultuur. Wat vinden wij belangrijk? Hoe houden we elkaar scherp? Waaraan kunnen onze patienten merken dat wij een geweldig team zijn? 

En ik kan je hierbij helpen. Als oud-verpleegkundige weet ik precies waar je in de zorg tegenaan loopt. En ik weet ook dat het anders kan, gemakkelijker, slimmer. Ik heb het zelf pas geleerd nadat ik de zorg uitgegaan ben, en ik zou het liefst alle verpleegkundigen in Nederland willen leren om ook goed voor zichzelf te zorgen. Daarom ben ik trainingen gaan geven. Dat doe ik geheel op maat, zodat het helemaal past bij dat wat jij en je team op dit moment nodig hebben. De training past altijd bij de actuele situatie van je team (of de deelnemers van de training). 

Dat klinkt als een lang traject, klopt dat?

Ik heb ontdekt dat het heel snel kan gaan. Dat komt omdat we beginnen bij datgene waar je team op dat moment aan toe is. Ik vind het heel belangrijk dat alles wat je in de training leert, direct toepasbaar is in je eigen praktijk. 
Na de eerste training evalueren we, en kijken we welke vervolgstappen er gemaakt kunnen worden, en of dit past binnen beschikbare tijd en middelen.

Kijken, oefenen en ervaren.  Dat zijn de ingrediënten die zorgen voor een training die volledig aansluit aan jouw dagelijkse praktijk, zodat je iets leert waar je wat aan hebt. Dat is waar ik in geloof en waar ik voor sta.

 

Ik heb Margreet ervaren als een professionele trainer die haar ervaring als acteur en haar ervaring in de zorg tot een sterke combinatie maakt. Margreet luistert echt naar de vraag van de groep en maakt daarop een programma op maat

Renée van Haastert, Transmuraal netwerk GHZJe kunt mij inzetten voor:

Heb je vragen? Wil je overleggen? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek. 06-22832573 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.