Over Margreet Ridder

Ik ben Margreet Ridder, trainer en speler in het ziekenhuis

Toen ik van de HAVO afkwam wilde ik actrice of verpleegkundige worden, en mijn moeder zei: 'leer eerst een vak, dan kun je daarna worden wat je wilt'. Dat vak werd verpleegkundige. 18 jaar was ik, toen ik startte met de in-service opleiding in Delft. Wat een leuke tijd was dat. Ik heb er enorm veel geleerd, heel veel gelachen, ook gehuild en keihard gewerkt. Nadat ik mijn diploma haalde ben ik verder gaan werken en leren. Naast het werk in het ziekenhuis volgde ik een theateropleiding. 

Nieuwsgierig

Ik ben nieuwsgierig en vind het leuk om te onderzoeken waarom mensen doen zoals ze doen. Deze nieuwsgierigheid bracht me bij verschillende opleidingen. Systemisch werk (Familie- en organisatieopstellingen), Energetisch Coaching en sinds april 2016 ben ik gecertificeerd trainer Tijdsurfen.
(Met tijdsurfen leer je op natuurlijke wijze, vanuit rust en ontspanning, om te gaan met je tijd. Timemanagement 2.0 de methode gebruik ik in de training; 'Laat je niet gek maken')

Ik denk dat de term 'een leven lang leren' goed  bij me past. Steeds zie ik weer nieuwe dingen die ik interessant vind en waar ik tijdens de training wel iets mee kan. Zo heb ik mij ook verdiept in Geweldloze Communicatie en volg ik op dit moment een opleiding Motiverende Gespreksvoering.

In de bibliotheek leer je niet zwemmen

Ik vind leren leuk, maar je moet er wel wat mee kunnen in de praktijk. Ik ben dan ook vaak bezig met de vraag: HOE doe ik dat dan? En die vraag neem ik mee in mijn trainingen. Ik werk het liefst aan praktische vaardigheden. Weliswaar onderbouwd met theorie, maar het is belangrijk dat elke deelnemer naar huis gaat met het gevoel dat hij/zij echt iets kan met alles wat er in de training voorbij is gekomen. Dat je het zo kunt inzetten in je werk.

Om goed voor een ander te kunnen zorgen, moet je ook goed voor jezelf kunnen zorgen...

Maar ja, HOE doe je dat? Hoe kun je je grenzen bewaken terwijl iemand je hulp vraagt? Hoe kan je iemand wijzen op vervelend gedrag, zonder dat het gedoe oplevert? Wat me opvalt is dat je dit soort dingen nauwelijks leert tijdens je opleiding. Terwijl het essentieel is, wil je niet burn-out raken. Om langdurig, gezond en met plezier te kunnen werken is goed voor jezelf kunnen zorgen superbelangrijk, vooral in de verpleging. 

en juist dat vinden verpleegkundigen lastig

Ik kon het niet toen ik in het ziekenhuis werkte. Ik stoorde me wel aan dingen, maar ik zei niks, en soms zette ik uit frustratie een grote mond op. Niet zo effectief. Mijn gevoel voor humor en het vermogen om me aan te passen heeft me door veel moeilijke momenten geholpen. Maar echt gelukkig als verpleegkundige was ik niet meer. Toen ik merkte dat ik mezelf niet meer zo aardig vond voor de patiënten, realiseerde ik me dat het tijd was om iets anders te gaan doen.

Ik ging de zorg uit om te ontdekken dat ik me het meest thuisvoel in het ziekenhuis

Jaren heb ik met veel plezier in de theaterwereld gewerkt, tot ik zo'n 10 jaar geleden een oud-collega uit het ziekenhuis tegenkwam. Zij gaf trainingen en zocht een actrice voor rollenspel. Het liefst iemand die de zorg van binnenuit kent, die verpleegkundigen echt snapt. Zo ben ik het trainen ingerold en ik vind het geweldig. Ik geniet als ik onder verpleegkundigen ben. Ik herken alles waar ze tegenaan lopen omdat ik zelf aan het bed heb gestaan. En ik ben heel erg blij dat ik hen met hun vragen echt kan helpen.

 

Wat heb jij een passie voor je vak, de twinkeling in je ogen, de manier waarop je de dingen brengt, ons een spiegel voor hebt gehouden. Vond het erg leuk om deze training bij te wonen

Cindy van Triet, teamleider vrouw & kind centrum GZH 

De kracht van speelse werkvormen.

Kijken, ervaren, oefenen: dat is wat je nodig hebt om praktisch te leren. Ik werk vaak met dynamische werkvormen. Een perfecte balans in denken en doen. Ik ben natuurlijk ook een speler. Spel is een natuurlijke manier om je dingen eigen te maken, om te oefenen met nieuw gedrag. Overigens hoef jij in mijn trainingen niet zelf te acteren, laat dat maar aan acteurs over. Spelen kun je in vele vormen en maten.

Ik geloof in persoonlijk leiderschap, in het vermogen om zelf de regie te nemen in je werk en leven.

Ik heb zelf ervaren hoe bevrijdend het is om zelf aan het stuur te zitten, en je eigen koers te bepalen. Ook binnen de ruimte die een drukke baan je biedt. Het heeft me meer zelfvertrouwen en plezier gegeven. Dit is zo waardevol dat ik anderen graag help om dit ook voor zichzelf te creëren.