Laat je niet gek maken!

Grip op je werkdruk; hoe regel je dat?

Ben je teamleider/ HR professional en merk je het volgende bij je team/medewerkers?

 • Er wordt keihard gewerkt maar je ziet dat de rek er uit is
 • Er wordt ook flink gemopperd en geklaagd over drukte
 • Ondanks maatregelen om de werkdruk te verminderen (tijdelijke opnamestop, inzet van freelancers) blijft je team last houden van de werkdruk
 • De sfeer in het team heeft regelmatig te lijden onder het geklaag over de drukte
 • Er is veel verzuim, zowel kort- als langdurend
 • Er is veel verloop

Het is druk in de zorg, dat is een feit. En dat zal ook nog wel een poosje zo doorgaan omdat er ook een flink tekort is aan zorgprofessionals. Iets dat met een slinkende beroepsbevolking niet snel is opgelost. Het is daarom cruciaal om de mensen die nu in de zorg werken te behouden voor het vak. Hoe kun je je medewerkers helpen om gezond te blijven, het werk leuk te blijven vinden en ontspannen naast het bed van de patiënt te staan?

De training Grip op je Werkdruk helpt hierbij. De training heeft twee speerpunten:

 1. Vergroot je persoonlijk leiderschap zodat je meer de regie neemt over hoe je omgaat met de werkdruk.
 2. Gebruik praktische tools die je helpen om ontspannen en met plezier te werken, ook als het een keer een gekkenhuis is op de afdeling

 

Een groot verantwoordelijkheidsgevoel is fijn, maar ‘t is ook een valkuil

Vrijwel iedereen die in de zorg werkt beschikt over een groot verantwoordelijkheidsgevoel, een kwaliteit die zorgt dat je goed bent in je vak. Maar het heeft ook een keerzijde en dat is dat je vergeet om ook goed voor jezelf te zorgen. Vaak zie ik zorgers als reactie op drukte, nóg harder werken. Rennen om het werk toch gedaan te krijgen, rennen omdat je vindt dat je altijd moet reageren op elke zorgvraag. En je vergeet om af en toe stil te staan om op adem te komen. Uiteindelijk leidt dit patroon tot verzuim en zelfs burn-out.

Ik zie ook dat de frustratie toeneemt, wat leidt tot meer gemopper, meer geklaag. Zorgprofessionals die het gevoel hebben dat er te lang teveel van hen gevraagd wordt, gaan op de rem staan. Houden zich strak aan de werktijden, hebben geen ruimte meer voor iets extra’s en worden erg kritisch, zelfs cynisch over het werk en de organisatie. Dit zorgt dat je het plezier in je werk kwijtraakt, iets wat merkbaar is in de sfeer in het team maar ook in het contact met patiënten en cliënten.

En dat terwijl iedereen de intentie heeft om zijn werk goed te willen doen, alleen de beleving van de hoge werkdruk maakt dat je je begint af te vragen of het wel vol te houden is tot aan je pensioen.

 

In twee of drie dagdelen naar ontspanning en plezier in je werk

De training bestaat uit twee modules, met optioneel een derde module.
Elke module heeft een deel persoonlijke ontwikkeling en een deel praktische vaardigheden.

Module 1: Multitasken, werken met focus, energie opdoen tijdens het werk, gedragspatronen bij drukte, zelfbeeld, negatieve gedachten. Balans creëren: wel de kwaliteiten, niet de valkuilen.

Module 2: Piekeren over het werk en andere dingen die stress geven, uitstelgedrag, moeiteloos plannen, omgaan met stoorzenders, creëren van helpende overtuigingen, positieve gedachten

Module 3: Assertiviteit en communicatie. Oefenen met gesprekken waarin je leert gezond assertief te communiceren. Deze module is optioneel.

Elke module duurt 3 uur en kan in-company gegeven worden. Voorafgaand aan de module ontvang je een huiswerkopdracht. Bij elke module hoort een hand-out.

Op welke manier kan de training binnen je organisatie gegeven worden?

 1. Open inschrijving
 2. Als teamtraining

 

Open inschrijving.
De training wordt opgenomen in het interne scholings/cursusaanbod.
Met een groep van maximaal 10 deelnemers werken we in twee of drie modules aan meer grip op de werkdruk.

Denk je dat deze training past binnen het beleid rond duurzame inzetbaarheid binnen jouw organisatie? Klik hier om een afspraak te maken en dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

 

Teamtraining
Soms heeft de werkdruk zo’n invloed op de sfeer in het team dat je het liefst het hele team aan de training wilt laten meedoen. De ervaring leert echter dat het effect van de training het grootst is als de deelnemers er zelf voor kiezen om deel te nemen. Bovendien heeft niet iedereen een training als deze nodig, en kun je kosten besparen door een andere route te nemen:

 • Start met een gezamenlijke teambijeenkomst waarin de werkdruk op tafel komt. Je teamleden leren over de twee coping-reacties op werkdruk en waarom dit niet effectief is op de lange termijn. Dit geeft al veel inzicht. Er is ruimte voor het uitwisselen van ervaringen. Vaak verschillen die per teamlid. De ervaring leert dat een teambijeenkomst in het teken van werkdruk en duurzame inzetbaarheid veel doet voor de sfeer in het team, het vergroot het onderlinge begrip. Het is ook zo dat dit voor een deel van het team voldoende is.
  En voor de teamleden die meer willen volgt de mogelijkheid om de eerste twee modules van de training te volgen.
 • De eerste twee modules van de training Grip op je werkdruk voor degenen die dit graag willen, en aangeven dit nodig te hebben. Ook hier geldt een maximaal aantal deelnemers van 10.

Wil je verder praten over de mogelijkheden voor jouw team? Neem contact op, dan kijken we samen hoe ik je het beste kan helpen.

Nieuwsgierig geworden? Kom naar de kennismakingsworkshop op dinsdag 9 januari as.

Voor je beslist om te investeren vindt je het misschien fijn om wat meer te weten over de inhoud van de training, over mij als trainer en de methode waarmee ik werk tijdens de training.
Daarom organiseer ik voor teamleiders/ managers en HR medewerkers een kennismakingsworkshop bij centrum Djoj in Rotterdam.

Dinsdag 9 januari van 13.30 tot 15.30 uur
kosten: €30,-

Adres: Anthonie Duyklaan 5, 3051 HA, Rotterdam

Tijdens de workshop leer je wat de twee meest voorkomende coping-reacties op werkdruk zijn, en waarom die op termijn niet effectief zijn. Je krijgt een voorproefje op de training met een paar mooie werkvormen, je krijgt een paar praktische tools om zelf meteen in te zetten tijdens je werk.

Meld je aan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Waarom zou je deze training in huis halen?

Oud-deelnemers beschreven het als volgt:

 • 1 ding tegelijk doen! Het is zo simpel, maar wat een eyeopener was dat voor me
 • Ik heb geleerd om me minder druk te maken, en dat helpt
 • Nu ga ik expres een glas water drinken als het erg druk is, zo’n momentje helpt me om even op te laden en dan kan ik er weer tegen.
 • De training was een moment van rust in een hectische periode
 • Ik ging van stresskip naar zen-zuster
 • Ik heb ook veel over mezelf geleerd
 • Ik gebruik de training ook thuis
 • Het heeft me veel inzicht gegeven, ik snap mezelf beter en ik kan kiezen om het anders te doen
 • Voorkomen van burn-out is altijd beter dan genezen. Het is toch veel prettiger om verzorgd te worden door iemand die ontspannen is en plezier heeft in het werk dan een stresskip naast je bed.

Neem gerust contact op.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

bel: 06-22832573

Gratis voorproefje!

Op de homepage kun je je aanmelden voor de gratis mini-training "laat je niet gek maken, zet de eerste stap naar meer grip op je werkdruk' 
De mini-training bestaat uit drie video's die je in je eigen tijd en tempo kunt bekijken. Je krijgt een inkijkje in de patronen die ontstaan wanneer je onder continue druk staat en waarom je zo reageert. Ook kun je je eigen patronen in kaart brengen.
Zodra je bent aangemeld ontvang je de eerste video zodat je vandaag nog kunt beginnen om je grip op je werkdruk te vergroten.