Wat was ook alweer de bedoeling?

Niet zo lang geleden vertelde iemand me een mooi verhaal over zijn zomervakantie en hoe hij en zijn vrouw iets belangrijks leerden toen de vakantie in het water dreigde te vallen.
Jacques en zijn vrouw Willeke hadden het plan opgevat om op fietsvakantie te gaan. Het leek hen heerlijk om elke dag door mooi landschap te fietsen, genietend van de omgeving, de wind door de haren, het zonnetje. Ze zagen het helemaal voor zich.
Toen de betreffende vakantie aanbrak vertrokken ze met hun fietsen richting het zuiden. Alleen, het weer zat enorm tegen. In plaats van dat mooie zonnetje, regende het elke dag uren achter elkaar. Het was koud en ze hadden heel vaak tegenwind.

Op de vierde dag van hun vakantie waren ze allebei moe, nat, koud en flink chagrijnig. Was dit die mooie vakantie waar ze zo naar uit hadden gekeken? Ze besloten om in ieder geval die avond in een hotel te overnachten in plaats van te kamperen in het kleine tentje dat ze meegenomen hadden.
In het hotel bespraken ze uitgebreid hun teleurstelling en frustratie. Wat een pech. De hele vakantie in het water gevallen. ‘We kunnen net zo goed naar huis gaan’ Ze zaten een poosje stil naast elkaar. Ineens zei Willeke: ‘Wat was ook alweer de bedoeling?

Was het de bedoeling dat we naar het zuiden zouden fietsen of was het de bedoeling dat we een mooie vakantie zouden hebben’? ‘Dat laatste’ antwoordde Jaques. Waarop Willeke zei: ‘Dan gaan we er een mooie vakantie van maken’

En dat deden ze. Ze gooiden hun plannen om, stapten met fiets en al op de trein naar Frankrijk waar het prachtig weer was, en daar genoten ze van een geweldige vakantie. Wanneer dingen anders lopen dan je had bedacht of had gepland is het beste wat je kunt doen, terug keren naar de intentie. Wat was ook alweer de bedoeling? Dat geldt niet alleen voor vakanties, dat geldt ook voor je werk en leven.

Zeker wanneer je in je werk even de richting kwijt raakt door extreme drukte of uitval van collega’s. Neem de tijd om met elkaar te bekijken wat ook alweer de bedoeling was, en bepaal van daaruit opnieuw je route.

Bij Jaques en Willeke was het de bedoeling om een fijne vakantie te hebben met mooi weer. Ze dachten dit in het zuiden van Nederland te vinden maar dat viel tegen. Door de plannen om te gooien bereikten ze wel hun doel.
Vaak vergeten we de bedoeling wanneer we in actie komen om de bedoeling werkelijkheid te laten worden. Dan focussen we ons teveel op het bedachte middel. Maar er zijn vele wegen die naar Rome leiden, je kunt altijd een ander pad kiezen. Als je de bedoeling maar goed voor ogen houdt.

Mensen die gefrustreerd raken door allerlei zaken die tegen zitten, gaan zich ook zodanig gedragen. Ze zijn sneller boos, ergeren zich aan van alles en nog wat en worden zelfs cynisch. Je kunt daar zelf ook weer gefrustreerd van raken, maar dan gaat het van kwaad tot erger.

Juist dan is het goed om er eens rustig voor te gaan zitten en met elkaar te praten over wat de bedoeling ook alweer was. Daarbij moet je goed opletten dat je niet in een klaagsessie beland over wat er allemaal mis gaat. Klagen om even stoom af te blazen is prima, daarna ga je over tot constructief verkennen wat ook alweer de bedoeling was en of er een andere route is. Zo houdt je het werk leuk en je collega raakt niet in een burn-out.

Binnenkort start ik met de nieuwe training rond passie en bezieling in je werk. De bedoeling komt in deze training uiteraard ook aan bod. Hoe de training er uit gaat zien, kan ik je nog niet vertellen. Dat hoeft ook niet. Het is belangrijker om te weten wat de training je gaat opleveren. Dat kan ik je al wel vertellen.
Meer verbinding in je team, meer plezier in het werk, hervonden focus wat je als team wilt en hoe je dat voor elkaar gaat krijgen. Je leert je collega’s op een heel andere manier kennen in deze sprankelende training.

Ben je nu al nieuwsgierig? Mail me vast, dan stel ik je als eerste op de hoogte over data, mogelijkheden voor in-company, kosten etc.
inof@margreetridder.nl
Heb je suggesties voor belangrijke thema’s die je graag in zo’n training aan bod ziet komen? Laat dan hier een reactie achter.