De bezem erdoor, voorjaarsschoonmaak in de gewoonten van de afdeling

Er is een mooi verhaal over een familie die altijd op een specifieke manier de worstjes bakt. Voordat de worst in de pan gaat snijden ze aan beide kanten van het worstje een klein stukje af wat ze weggooien. Een gast die het ziet, vraagt waarom ze de worst zo bakken. Antwoord: zo doen we dat altijd. We hebben het van oma geleerd, die deed het ook altijd zo. Dan besluit een kleindochter om aan oma te vragen waarom de uiteinden van de worstjes afgesneden moeten worden voor het bakken. Waarop oma zegt: hebben jullie dat kleine pannetje nog steeds?

Gewoontes sluipen erin, ze zijn hardnekkig. Soms is het heel gezond om met elkaar te bekijken waarom je de dingen doet zoals je ze doet. Ook op je werk. Juist op je werk.
Overal zie je bepaalde gewoontes. Vraag maar eens aan je stagiëres. Die signaleren vast heel veel gewoontes op alle afdelingen waar ze komen. Van heel normale: op afdeling A heeft men de gewoonte om tijdens de koffiepauze een appeltje te eten. Tot hele bijzondere: Ik had vroeger een collega die de gewoonte had om op de tafel te dansen als ze een leuk liedje hoorde. (oké, dit was wel een heel maffe gewoonte, maar ik ben het dus nooit meer vergeten)

Als je tijdens het teamoverleg met elkaar de gewoontes van de afdeling doorneemt en bespreekt of deze aan een opfrisbeurt toe zijn, dan generereer je vanzelf nieuwe energie in je team en in je werk. Is het echt nodig dat we dit op deze manier doen? Is het tijd om hier een andere invulling aan te geven? Levert deze gewoonte nog wel het gewenste resultaat op?

Ook in je gesprekken kun je kijken of dat wat je altijd doet, nog wel het gewenste resultaat heeft. Ik las in een gedicht de volgende zin: Als ik doe wat ik altijd deed, krijg ik wat ik altijd kreeg.
Hou jezelf wakker door zo af en toe eens iets heel anders te doen. Door een keer iets te vragen, waar je dat nooit doet. Door iets voor te stellen wat nieuw is: bijvoorbeeld het evalueren van het werk ter afsluiting van je dienst.
Stel drie keer per dag een waarom-vraag en je zult verrast zijn door de mooie ontdekkingen die je doet over je collega’s of je patienten. Ga eens met je collega’s een gesprek aan over hun drijfveren in het leven en hun werk. Stel eens een vraag aan een patiënt die niet gaat over pijn, ongemak, of andere ziekenhuiszaken.

Kortom: haal de bezem door je gewoonten en laat je verrassen door het resultaat!
Ik wens je mooie ontdekkingen en nieuwe inzichten.

Margreet