Ode aan een oud-patient van mij

Het is al zeker 20 jaar geleden maar ik kan me haar nog supergoed herinneren.

Mevrouw Plu.
Mevrouw Plu was 104 jaar oud toen ze nog een heupprothese kreeg. Ze was een uitzondering. Eigenlijk was ze te oud, maar de orthopeed vond haar nog zo sterk dat hij het aandurfde om haar te opereren en zo geschiedde. Mevrouw Plu kwam op de afdeling en kreeg een nieuwe heup. Ik was meteen dol op haar. Wat een prachtige vrouw. Ze had pit. En een goed gevoel voor humor. En een enorm doorzettingsvermogen. Een dag of vijf na haar operatie zat mevrouw Plu aangekleed in een stoel aan de tafel op haar kamer. Ze zat lekker aan de koffie met een krantje en keer naar buiten. Ik was op zaal bezig met het bed en andere werkzaamheden toen de behandelend arts binnen kwam.

De orthopeed die haar geopereerd had. Hij was net klaar met de visite en had zojuist van ons team een flesje wijn gekregen omdat hij de dag ervoor jarig was. Met de fles onder zijn arm liep hij de zaal op om mevrouw Plu te begroeten. Hij genoot zichtbaar van het feit dat ze aan tafel zat en er zo goed uitzag.

‘Tjonge jonge, mevrouw, wat ben ik blij om u hier zo te zien zitten’ riep hij uit. De orthopeed had een nogal aanwezig karakter. Als hij op de afdeling was kon je dat overal horen. Mevrouw Plu keek hem vriendelijk aan en zei niets. ‘Ik ben zo trots op u’ zei de orthopeed. ’U krijgt van mij… hij pauzeerde kort om zijn compliment nog wat kracht bij te zetten, ‘een applausje’ En meteen daarop klapte hij vriendelijk in zijn handen. Mevrouw Plu keek hem olijk aan en zei: ‘oh, ik dacht dat ik die fles wijn van je kreeg’
Na 10 dagen ziekenhuis verliet deze geweldige dame lopend het ziekenhuis en ik ben haar nooit vergeten. Een parel.

Ik wilde graag deze herinnering delen met jullie. Natuurlijk was de grap van mevrouw Plu haarscherp en leuk. Maar het feit dat de orthopeed haar een compliment maakte vond ik heel mooi. Ik zag dat het haar goed deed. Het was best een bijzonder moment.
We kunnen allemaal een mooi compliment gebruiken op zijn tijd. Een compliment geeft je een goed gevoel, het versterkt je in je motivatie om kwaliteit te leveren. Het bevestigt je in je talent.

Door iemand een compliment te geven laat je de ander weten dat hij/zij gezien wordt door jou.

Je erkent iemand als fijne collega. Je laat iemand weten dat je ziet wat hij/zij doet. Bijvoorbeeld een patiënt die strijd levert tegen zijn/haar ziekte. Een arts-assistent die na 10 uur werken nog op de afdeling loopt en je vragen beantwoord.

Wie zou jij vandaag een welgemeend compliment willen geven?

Laat een reactie achter op de facebookpagina van moeiteloos communiceren. https://www.facebook.com/pages/Moeiteloos-Communiceren/315688931807578?bookmark_t=page

Margreet

PS. En als je zelf een compliment krijgt: vergeet dan niet deze echt te ontvangen!