Waarom je een goed voornemen altijd aan iemand moet vertellen

Wat ga je vanaf morgen anders doen?

Deze vraag stel ik graag. Ik hou van voornemens. Ze genereren positieve energie.
Ik heb eens een bedrijfspsychologe horen vertellen dat het hardop uitspreken van een goed voornemen je helpt om het voornemen succesvol te laten zijn. Sindsdien vraag ik vaak naar goede voornemens.
Nu is het nog niet zo eenvoudig om een goed voornemen te maken dat kans van slagen heeft. Daarvoor moet je op een paar belangrijke dingen letten. Je kunt je bijvoorbeeld voornemen om nooit meer te snoepen, maar ik geef je op een briefje dat dit voornemen roemloos ten onder zal gaan. Je kunt je voornemen dat je morgen je baan opzegt en de wereld gaat bereizen. Maar ja, hoe groot is de kans dat je dat ook daadwerkelijk zal doen?
Hoe kun je iets voornemen dat een grote slagingskans heeft? Ik heb daar drie tips voor:

1 Neem je iets voor dat je leuk vindt.
Ik hou erg van goede voornemens die een beetje plezier in zich hebben. Waar je lol in kunt hebben. Zo heb ik me een keer voorgenomen om beter voor mezelf te gaan zorgen en prompt heb ik met veel plezier mijn conditie verbetert en ben ik gezonder gaan eten. En ja, ik raakte mijn zwangerschapskilootjes kwijt dat was een leuke bijkomstigheid.

Ik had me ook kunnen voornemen om te gaan afvallen maar ik heb een enorme hekel aan lijnen, dus dat gaf minder kans van slagen. Goed voor mezelf zorgen klinkt veel positiever en aardiger voor mezelf.

Een positief geformuleerd voornemen dus. Als je dat doet dan is de kans van slagen al groter.

2 Maak het voornemen haalbaar op een overzichtelijke termijn.
Een voornemen dat binnen een bepaalde tijd haalbaar is heeft een grotere kans op succes. Zo kun je je voornemen om elke dag een collega een welgemeend compliment te geven en een collega elke dag om feedback te vragen over jezelf en je werk.

Je kunt je voornemen om bij gesprekken die je lastig vindt minstens twee vragen te stellen. (vragen stellen helpt bij lastige gesprekken, je kunt vragen om uitleg, verduidelijking etc.)

3 Vier je succes!
Een voornemen uitvoeren vraagt inspanning, verandering van gedrag, doorzettingsvermogen. Als je het doet en het levert je resultaat op is dat reden voor een klein feestje.

Ook hier kun je iets kleins bedenken waar je jezelf mee beloond. Bijvoorbeeld een mooie bos bloemen.

Bij de afsluiting van een trainingsdag stel ik de deelnemers aan de training graag de vraag: wat ga je vanaf morgen anders doen? En dan hoop ik natuurlijk dat ze zich iets voornemen wat ze in de training ontdekt hebben. Iemand zei laatst: ik ga voortaan NEE zeggen. Op zich een leuk voornemen maar niet zo haalbaar. Toen we er even over spraken zei ze: ‘ik ga 1 keer per dag NEE zeggen’

Dat was veel sterker. Ik vroeg haar of ze een NEE meer of minder mocht gebruiken en ze zei: ‘normaal zeg ik nooit nee dus 1 keer per dag zal al een kleine revolutie zijn’. Ik wenste haar veel succes en ook veel plezier. Ik kon aan haar zien dat ze het meende en er ook echt zin in had. En uiteraard had ze tijdens de training een handige vaardigheid geleerd hoe je op een heldere manier NEE kunt zeggen, zonder schuldgevoel.

Een van de mooiste voornemens die ik gehoord heb van een deelnemer was dat ze zich voornam om haar perfectionisme wat los te laten zodat ze beter kon luisteren naar haar collega’s.

Wat ga jij vanaf morgen (anders) doen? Ik vind het leuk als je een berichtje achterlaat op mijn facebookpagina.

Margreet