De 5 goedbedoelde blunders in communicatie

Als zorgprofessional ben je de hele dag aan het communiceren, dan is het soms onvermijdelijk om in valkuilen te stappen. Ben je je bewust van je eigen valkuilen dan kun je daar verandering in aanbrengen. Bijvoorbeeld door sommige uitspraken of woorden te gaan vermijden.

Bij rollenspel merkte ik dat bepaalde woorden juist een averechtse uitwerking hadden. Als ik daar feedback op gaf was vaak de reactie dat de deelnemer juist dacht dat het verzachtend zou zijn, of dat je met dit woord begrip voor jouw situatie oproept. Ik noem dat goed bedoelde blunders.

De BLUNDERS:

Helaas!
Blunder 1 is het gebruik van het woord HELAAS. Het gekke is dat veel gebruikers van het woord HELAAS denken dat ze hiermee de boodschap verzachten. Nee, de dokter is helaas niet te bereiken…

U wilt uw afspraak verzetten? Dat zal helaas niet gaan… Helaas, u mag niet met zijn vieren tegelijk op bezoek komen etc…

Hoezo helaas? Helaas pindakaas! Helaas voegt niets toe. Het zorgt er zelfs voor dat je olie op het vuur gooit als iemand al geïrriteerd is.

Het SPIJT ME!
Niet gebruiken als er geen sprake is van excuses. Dat is het juiste moment dat je HET SPIJT ME gebruikt. In alle andere gevallen is het spijt me gelijk aan HELAAS. Het voegt niks toe. Bovendien zou je er wel wat aan doen als het je echt spijt toch?

U moet even rustig worden!
Als iemand boos is en diegene komt met die boosheid verhaal halen bij je, dan is het niet slim om diegene tot kalmte manen. Dat zorgt alleen maar voor meer irritatie. In dit soort gevallen is het slim om de boosheid die je ziet te benoemen. Ik zie dat u flink boos bent, of ik zie dat het u allemaal behoorlijk hoog zit. 

Tegen iemand zeggen dat ie rustig moet worden geeft aan dat je van mening bent dat diegene niet boos zou mogen zijn, terwijl er misschien wel een heel goede reden voor de boosheid is.

Geen stilte laten vallen
Veel mensen praten te lang door. Hierdoor ga je onnodig hard aan het werk in een gesprek. Bovendien kun je alles wat je al gezegd hebt ontkrachten door langer door te praten. Durf zo nu en dan een stilte te laten vallen, je zal zien dat de ander dan in beweging komt door iets te zeggen of te vragen.

Geen vragen stellen.
Stel, iemand reageert op een manier die je niet begrijpt. Hoe kom je er dan achter wat de reden is van de reactie? Door het te vragen. Als je iets niet helemaal begrijpt is het handig om het even na te vragen, zo houdt je verbinding met je gesprekspartner.

Veel zorgprofessionals denken veel, en zeggen lang niet altijd wat er in hun omgaat. Dat levert onnodige stress, zorgen en misverstanden op. Durf een vraag te stellen. Ik wens je veel succes en laat me even weten welke goedbedoelde blunder jij wel eens maakt. Dat kan door een berichtje op facebook te plaatsen bij de pagina moeiteloos communiceren.

Margreet

One thought on “De 5 goedbedoelde blunders in communicatie

  1. Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Comments are closed.