Fake it till you make it!

De wedstrijd is in volle gang. De stand is 15-8 en ons team staat achter. De klok tikt door. Minuut na minuut verstrijkt en het team begint het langzaam maar zeker op te geven. Langs de kant zitten de supporters op hun telefoon te kijken of met elkaar te kletsen. Ook zij hebben er niet veel vertrouwen meer in. Dan roept onze coach TIME OUT! De scheidsrechter blaast af. De coach krijgt een paar minuten de tijd om ons toe te spreken. We staan vermoeid bij elkaar. De coach spreekt bemoedigende woorden: ‘Kom op, werk als een team! Zoek contact met elkaar, vindt elkaar. Weet blindelings waar de ander is. Jullie zijn teveel op jezelf aan het werk. We zijn een team! Wat zijn we?’ Een team… reageren we flauwtjes. De coach zegt: ‘Het kan met niet schelen of je er werkelijk in gelooft of niet: FAKE IT TILL YOU MAKE IT’! Oftewel, doe net alsof je het meest succesvolle team aller tijden bent, net zolang tot je het werkelijk bent.

We grijnzen naar elkaar: fake it till you make it! Oké, we gaan het gewoon proberen. Niks te verliezen toch? ‘We zijn een team! Wat zijn we? EEN TEAM! EEN TEAM! EEN TEAM!’

De scheidsrechter fluit, het publiek klapt. Wij rechten de schouders en lopen fake vastberaden het veld in. Er gebeurt iets. We spelen beter dan we de hele wedstrijd hebben gedaan. We doen net alsof we super op elkaar in gespeeld zijn en de ballen komen beter aan. Er wordt strakker gegooid, er wordt beter overgespeeld. Er wordt zelfs gescoord. Het publiek veert op. Zou het dan toch?

Als de scheidsrechter het eindsignaal fluit is de stand 15-14. We hebben verloren maar we lopen naar de kleedkamer met het gevoel dat we gewonnen hebben. We voelen de euforie dat we iets met elkaar bereikt hebben, omdat we ons ingebeeld hebben dat wij een topteam zijn. Fake it till you make it!

Teamwork is nodig als je in de sport iets wilt bereiken. Elke sport! Want ook individuele sporters hebben een team om zich heen dat met elkaar samenwerkt.
In de zorg is teamwork nog wel eens een zooitje. Om even heel eerlijk te zijn. Er wordt onderling geklaagd en gemopperd en er zijn heel veel teams waar roddelen een normaal verschijnsel is. Terwijl juist in de zorg goed teamwork belangrijk is voor optimale kwaliteit.

Hoe krijg je optimaal teamwork?
Start met het verbeteren van de communicatie in je team. Gebrek aan goede communicatie zorgt automatisch voor problemen. Niet alleen de relatie tussen de patiënt en de zorgprofessional, ook de werkrelatie in teams is kwetsbaar door gebrekkige communicatie. Ik geef je graag deze tips om de communicatie in je team direct al te verbeteren:

Wees constructief in je bijdrage. Iedereen kan mopperen als er iets niet lekker loopt. Maar het is enorm ondermijnend als het daarbij blijft. Als je iets signaleert wat je niet goed vindt dan is het belangrijk dat je dit op een constructieve wijze kenbaar maakt én meedenkt naar een goede oplossing.
Vraag om verduidelijking: doet iemand iets wat je niet begrijpt? Zegt iemand iets waar je van schrikt? Vraag om verduidelijking. Stel open vragen en wees opecht benieuwd naar het antwoord.
Geef regelmatig een compliment: een team gedijd bij positiviteit. Teamspirit! Je kunt iemand echt een boost geven door hem/haar te trakteren op jouw blijk van waardering.

Droom alvast over je ideale team:
Gebruik eens een teamvergadering om met elkaar hardop te dromen over je ideale team, gewoon omdat je daarmee een sfeer creëert waarin je gezamenlijk nadenkt over hoe je graag zou willen samenwerken. Het is dromen, dus alles kan. Dit is een ideaal moment om volledig buiten de kaders te denken.
Daarna spreek je met elkaar af om een poosje te doen alsof jullie ideale team al bestaat. Fake it till you make it. Het is ontzettend leuk om te doen, en het levert veel hilariteit op. Je bent met elkaar je droomteam aan het vormgeven. De volgende stap is zo sneller gemaakt waardoor het niet lang bij alleen dromen blijft!

Veel droom plezier!

Margreet